När ZZ Top firade sitt 50-årsjubileum 2019 gjorde de det med stil genom att släppa ett omfattande retrospektiv i form av ett 5-LP album (finns även som 3-CD), passande döpt till ”Goin’ 50”. Detta monumentala samlingsalbum är en hyllning till bandets halvsekel i musikindustrin, och det fångar essensen av deras oemotståndliga mix av blues, rock och boogie.

ZZ Top - Goin' 50
Mitt ex av ZZ Top – Goin’ 50 vinylbox

En resa genom tiden

”Goin’ 50” tar lyssnaren med på en resa genom ZZ Tops imponerande karriär, från deras tidiga dagar i Texas till deras etablering som internationella rockikoner. Albumet innehåller en noggrant kuraterad samling av låtar som spänner över fem decennier, inklusive klassiker från deras tidigaste album som ”ZZ Top’s First Album” (1971) till mer moderna spår från deras senare skivor som ”La Futura” (2012).

Skivornas innehåll

ZZ Top - Goin' 50

De fem LP-skivorna är packade med hits och fanfavoriter, vilket gör detta släpp till ett måste för både nya lyssnare och långvariga fans. Här är några höjdpunkter från varje skiva:

  • LP 1: Innehåller tidiga klassiker som ”La Grange”, ”Tush” och ”Jesus Just Left Chicago”. Dessa spår visar upp bandets rötter i blues och deras förmåga att skapa riffdrivna, minnesvärda låtar.
  • LP 2: Fokuserar på 80-talets hitlåtar som ”Gimme All Your Lovin'”, ”Sharp Dressed Man” och ”Legs”. Dessa låtar hjälpte ZZ Top att nå en bredare publik med sina distinkta musikvideor och polerade ljud.
  • LP 3: Utforskar bandets mindre kända men lika kraftfulla låtar som ”Rough Boy” och ”Velcro Fly” från albumet ”Afterburner” (1985) och ”My Head’s in Mississippi” från albumet ”Recycler” (1990). Här visas deras mångsidighet och förmåga att experimentera med olika stilar inom rockgenren.
  • LP 4: Innehåller spår från deras senare karriär, inklusive ”Pincushion” från albumet ”Antenna” (1994), ”What’s Up with That” från albumet ”Rhythmeen” (1996) och ”Fearless Boogie” från albumet ”XXX” (1999). Dessa låtar bekräftar att ZZ Top fortfarande hade mycket att erbjuda fansen långt in på 2000-talet.
  • LP 5: Avslutar med live-inspelningar och sällsynta spår, vilket ger lyssnaren en chans att uppleva bandets legendariska liveenergi och deras förmåga att trollbinda publiken.
ZZ Top

Ett monument över en karriär

”Goin’ 50” är inte bara en samling av låtar; det är en hyllning till ett band som har definierat och omdefinierat rockmusik genom åren. ZZ Top har alltid varit kända för sin unika stil, sin humor och sin obevekliga hängivenhet till musiken. Denna 5-LP samling fångar allt detta och mer, och det är ett perfekt sätt att fira ett otroligt musikaliskt arv.

För de som vill uppleva eller återupptäcka essensen av ZZ Top, är ”Goin’ 50” en oumbärlig samling. Det är en omfattande resa genom fem decennier av bluesrockens bästa, och det visar varför ZZ Top fortsätter att vara ett av de mest älskade och inflytelserika banden i rockens historia. Även om jag har tydliga personliga favoriter och favoritperioder i deras karriär så älskar jag den här samlingen och jag finner ofta att det är denna samling jag väljer att lyssna på på spotify och även ofta på vinylspelaren hemma.

Vinyl

Joakim startade Franks Garage 2013 och har drivit sajten sedan dess. Han har ett brinnande intresse för 80-talet och all typ av analog media. Sedan 2004 har han arbetat med innehållsproduktion och marknadsföring...

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *