Så Round Records har startat en ny serie från Garcia Family Vaults (igen). Denna gång heter serien Heads & Tails och går ut på att ge ut vinylskivor med olika pärlor från Garcia’s spännande live karriär. Här får vi avnjuta Jerry Garcia & Merl Saunders och Jerry Garcia Band.

Heads & Tails Jerry Garcia

Anledningen till detta koncept är att det finns ganska mycket inspelat live-material där hela konserten inte passar för utgivning men där enstaka spår eller jams är höjdpunkter. Vore man lite syniskt lagd skulle man kunna säga att detta bara är ännu ett sätt för Garcia family att kapitalisera på Jerry’s livsverk. Men eftersom jag älskar Jerry Garcia och Grateful Dead så väljer jag att ivrigt suga i mig alla godbitar de släpper för att stilla min hungriga samlarsjäl.

Vinylserien Heads & Tails

Heads & Tails Jerry Garcia

Den första delen i en ny LP-arkivserie, Heads & Tails är designad för att visa upp spännande, ohörda framträdanden som var och en passar på en enskild sida av en skiva, parat med suggestiv och detaljerad skivomslagskonst som är kul att fördjupa sig i.

Garcia talade en gång om att utveckla ett ”skivmedvetande”, den kompetens som krävs för att skapa musik som kunde kommuniceras genom en inspelningsstudio, pressas på LP och säljas i butiker. För honom och hans många uppträdande grupper, kan man säga att när de steg upp på scenen de flesta kvällar i veckan representerade de den absoluta motsatsen till ”skivmedvetande”.

Dubbel A-sidiga singeln var ett fenomen som började på slutet av 1940-talet och Heads & Tails för det in i den nya LP-eran. Alla sidor är lika, bara jams, med konsten designad för att vara helt vändbar. Vänd den bakåt (och upp och ner) och den har ett helt nytt omslag.

Heads & Tails Jerry Garcia cloudy blue vinyl

Heads & Tails: Volym 1 pressas på cloudy blue vinyl med konst av Madalyn Stefanak.

Sida 1, Jerry Garcia & Merl Saunders

Heads & Tails Jerry Garcia

På första sidan får vi avnjuta Jerry Garcia & Merl Saunders tillsammans med John Kahn på bas och Bill Vitt på trummor samt gästmusiker Paul Butterfield på munspel när de framför en 16 minuter och 55 sekunder lång version av Save Mother Earth. Inspelad på Lion’s Share, San Anselmo i Kalifornien den 19de Januari 1972.

Detta är en klar favoritperiod i Jerry Garcia’s karriär när han var full av upptäckarlusta och experimentalitet. Inspelningen är väldigt dynamisk och klar och håller hög kvalitet. Detta är en instrumental låt som stundtals uppnår hög intensitet. För er som inte är så bekanta med denna konstellation så är det väldigt jazzig rock med ett ständigt driv framåt. Den börjar ganska intensivt och stegras innan de lugnar ner sig igen.

Sida 2, Jerry Garcia Band

Heads & Tails Jerry Garcia

På sida 2 träffar vi på Jerry Garcia Band i högform. Inspelningen kommer från Veterans Memorial Auditorium i Santa Rosa, Kalifornien den 5e Februari 1988. Bandet består av Jerry Garcia på sång och gitarr, Gloria Jones bakgrundsång, John Kahn på bas, David Kemper på trummor, Jacklyn LaBranch på bakgrundsång och sist men inte minst Melvin Seals på klaviatur. Det här är en period under Jerry’s karriär där jag föredrar hans solo projekt framför Grateful Dead, och nu är det säkert en massa fans av Grateful Dead’s 80-tal som blir irriterade på mig, men jag upplever att det fanns mer känsla i hans solo projekt under 80-talet än i Grateful Dead. Och jag gillar John Kahn som var en följeslagare under många år.

De framför låtarna Don’t let go och Think. Det känns som Jerry hade roligt på den här spelningen med fantastiskt engagerat gitarrspel särskilt under Think. Och även om hans röst saknar ungdomens glöd och har det där lite ihåliga soundet som infann sig på 80-talet så sjunger han bra. Rent generellt föredrar jag Merl Saunders framför Melvin Seals på klaviatur, jag upplever att Melvin blir lite väl cheesy emellanåt medans Merl bidrar med intressanta infall i musiken på ett helt annat sätt. Men på den här inspelningen blir det aldrig cheesy. Tyvärr tar inte Gloria och Jacklyn någon större plats på dessa låtar, de ligger lite för långt bak i mixen.

Heads & Tails Jerry Garcia

Sammanfattningsvis skulle jag säga att de som gick och såg Jerry Garcia Band denna kväll fick god valuta för pengarna och inspelningen gör dem mestadels rättvisa.

They’re two very different eras in Garcia’s music, slivers of accidental record consciousness connected in spirit and now by side-flip, as well, on a turntable near you.

Jerrygarcia.com

Om du uppskattar Jerry Garcia’s soloprojekt så kommer du inte bli missnöjd med denna skiva, det är en bra inspelning rakt igenom med engagerad och experimentell musik. Heads & Tails volume 1 släpptes 3e November 2023.

vinyl

Joakim startade Franks Garage 2013 och har drivit sajten sedan dess. Han har ett brinnande intresse för 80-talet och all typ av analog media. Sedan 2004 har han arbetat med innehållsproduktion och marknadsföring...

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *