1988 släpptes ”Who Framed Roger Rabbit?” (”Vem satte dit Roger Rabbit”, på svenska), en film som blev en milstolpe i filmhistorien för sin innovativa kombination av live-action och animation. Regisserad av Robert Zemeckis och producerad av Steven Spielberg, blev filmen snabbt en kultklassiker, känd för sin unika stil, humor och tekniska innovationer.

Vem satte dit Roger Rabbit

”Who Framed Roger Rabbit?” utspelar sig i ett 1940-talets Los Angeles där tecknade figurer, kända som ”Toons”, lever och arbetar sida vid sida med människor. Filmen följer den cyniske privatdetektiven Eddie Valiant (spelad av Bob Hoskins), som blir indragen i en komplicerad intrig när han anlitas för att rentvå den tecknade filmstjärnan Roger Rabbit, som anklagats för mord. Jag kommer ihåg att jag var oerhört imponerad av den här filmen när den kom.

Who Framed Roger Rabbit? poster

Det som verkligen utmärker ”Who Framed Roger Rabbit?” är dess revolutionerande användning av animation integrerad med live-action. Filmen var banbrytande i sitt sätt att få de animerade karaktärerna att interagera sömlöst med de verkliga skådespelarna, en teknik som var oerhört avancerad för sin tid. Denna blandning skapar en färgrik och fantasifull värld som fortfarande imponerar på tittare idag.

Who Framed Roger Rabbit (1988) Trailer #1

Filmen är också känd för sin humor och sitt smarta manus, som inte bara underhåller utan också erbjuder en satirisk titt på Hollywood och filmindustrin. Roger Rabbit och de andra Toons-karaktärerna, inklusive Jessica Rabbit, är minnesvärda och charmiga, och bidrar till filmens lekfulla och underhållande atmosfär.

Vem satte dit Roger Rabbit

Utöver det tekniska och berättarmässiga, är ”Who Framed Roger Rabbit?” också anmärkningsvärd för att den sammanför karaktärer från olika animationsstudior, som Disney och Warner Bros., i en och samma film, något som var nästan otänkbart vid den tiden.

Vem satte dit Roger Rabbit

Filmen blev en stor framgång, både kommersiellt och kritiskt, och vann flera Oscars, inklusive för bästa visuella effekter. Dess påverkan på filmindustrin är omfattande, och den har inspirerat många efterföljande projekt som kombinerar live-action och animation.

Vem satte dit Roger Rabbit

Sammanfattningsvis är ”Who Framed Roger Rabbit?” mer än bara en underhållande film; det är en teknisk och kreativ bedrift. Med sin humor, charm och visuella uppfinningsrikedom är den en tidlös klassiker som fortsätter att fascinera och roa tittare i alla åldrar.

Joakim startade Franks Garage 2013 och har drivit sajten sedan dess. Han har ett brinnande intresse för 80-talet och all typ av analog media. Sedan 2004 har han arbetat med innehållsproduktion och marknadsföring...

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *