”Go for Broke” från 1985 är en japansk film regisserad av Genji Nakamura, som utspelar sig vid Hope Hill High, en skola som plågas av en hårdnackad motorcykelgäng från en rivaliserande skola, Yagyu. Gänget ägnar sig åt stöld, vandalism och misshandel av andra elever.

Go for broke

För att hantera denna svåra situation anställer rektorn en känd kvinnlig motocrossförare för att leja ett antal livvakter som ska träna och skydda eleverna. Storyn lutar sig helt klart mot klassikern Sju Samurajer. Go for broke utforskar teman som ungdomar i konflikt, självförsvar och utmaningen att upprätthålla ordning i en miljö präglad av ungdomsvåld.

Go For Broke poster

Det här är en gängfilm som stilmässigt bryter av mot andra amerikanska gängfilmer från 80-talet eftersom den är japansk. Stilspråket och musiken är distinkt japanskt 80tal och väldigt snyggt.

Go For Broke (1985) – Japanese Trailer (English Subtitles)

Filmens influenser från ”Sju samurajer” är tydliga, men det finns också en stark närvaro av kvinnovåld. Kvinnorna i filmen utsätts för våld och övergrepp men återvänder sedan med blodig hämnd. De starka kvinnliga karaktärerna är i centrum och de avfärdar kommentarer om att kvinnor inte kan slåss. Dessa kvinnor kan slåss och de tar inte skit, särskilt inte från män. De kör över dig och dina dumma kvinnoföraktande kommentarer med sina motorcyklar.

Go For Broke på vhs
Mitt ex av Go For Broke på VHS

Problemet med filmer som innehåller motorcyklar är just att de innehåller motorcyklar. ”Go For Broke” har oändligt med scener där motorcyklar varvar, skramlar, hoppar och drar iväg i dammoln. Jag har inget emot motorcyklar i sig, förutom att de är farliga, onödigt högljudda och irriterande. Men bortsett från det är de okej.

Go For Broke

Go for broke är en mycket våldsam film men den är samtidigt otroligt snygg och en frisk fläkt i genren 80-tals gängfilmer. Så om du gillar 80talets filmer med gängaction och dessutom tilltalas av japansk stil och musik så är denna film ett hett tips.

Go For Broke
Go For Broke
Go For Broke

Joakim startade Franks Garage 2013 och har drivit sajten sedan dess. Han har ett brinnande intresse för 80-talet och all typ av analog media. Sedan 2004 har han arbetat med innehållsproduktion och marknadsföring...

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *