”Tron” är en banbrytande science fiction-film från 1982, regisserad av Steven Lisberger och känd för att vara en av de första filmerna som använder omfattande datorgenererade effekter (CGI). Filmen utspelar sig i en digital värld och var en visionär framställning av framtidens datorteknik och virtuella verkligheter.

Tron

Huvudrollen spelas av Jeff Bridges som Kevin Flynn, en skicklig spelutvecklare och hacker som försöker bevisa att en av hans kollegor, Ed Dillinger (spelad av David Warner), har stulit hans arbete. När Flynn försöker hacka sig in i företagets datasystem, blir han digitalt transporterad in i datorsystemet och hamnar i en digital värld som styrs av det tyranniska programmet MCP (Master Control Program).

Tron poster

I denna virtuella värld möter Flynn Tron (spelad av Bruce Boxleitner), ett säkerhetsprogram som bekämpar MCP:s diktatur. Tillsammans tar de sig an utmaningar som inkluderar ikoniska ljuscykelsekvenser och gladiatorliknande spel, där deras öden avgörs i en serie av digitala dueller.

Tron på vhs
Mitt ex av Tron på vhs

”Tron” var banbrytande för sin tid genom dess innovativa användning av datoranimation. Filmen introducerade publiken till en helt ny typ av visuellt uttryck och påverkade framtida filmskapare och de visuella effekternas värld. Dess grafiska stil och design var revolutionerande och har sedan dess blivit ikoniska inom filmmediet.

TRON original theatrical trailer (1982) [FTD-0313]

Trots sin innovativa teknik och visuella stil, mottog ”Tron” blandade recensioner vid utgivningen och var inte en stor framgång i biljettförsäljningen. Kritiker och publik hade svårt att förstå filmens koncept och den digitala världen som den presenterade. Dock har ”Tron” med tiden blivit en kultklassiker och är nu högt värderad för sin visionära framställning och sitt bidrag till filmindustrin.

Tron

”Tron” har också lett till en uppföljare, ”Tron: Legacy”, släppt 2010, samt en animerad TV-serie, vilket ytterligare utvidgar dess inflytande. Dessa verk fortsätter att utforska den digitala värld som ”Tron” introducerade och bär vidare dess arv.

Tron

Sammanfattningsvis är ”Tron” en viktig film i science fiction-genren och inom filmhistorien. Dess föregångsroll i användningen av datorgenererade effekter och dess unika vision av en digital värld har fortsatt att inspirera filmskapare och tittare över hela världen. Om du gillar Science fiction och retro-futurism så är denna film ett absolut måste.

Tron
Tron
Tron

Joakim startade Franks Garage 2013 och har drivit sajten sedan dess. Han har ett brinnande intresse för 80-talet och all typ av analog media. Sedan 2004 har han arbetat med innehållsproduktion och marknadsföring...

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *