”Rain Man” är en amerikansk dramafilm från 1988, regisserad av Barry Levinson och med Dustin Hoffman och Tom Cruise i huvudrollerna. Filmen blev en omedelbar klassiker vid sin utgivning och har sedan dess hyllats för sin känsliga och insiktsfulla skildring av autism, såväl som för sina starka skådespelarprestationer. ”Rain Man” vann fyra Oscars, inklusive för Bästa film, Bästa regi, Bästa originalmanus, och Bästa manliga huvudroll till Hoffman för hans roll som Raymond Babbitt, en autistisk savant.

Rain Man

Handlingen i Rain Man

”Rain Man” följer den självupptagna och giriga bilförsäljaren Charlie Babbitt (spelad av Tom Cruise), som upptäcker att hans bror Raymond (spelad av Dustin Hoffman) har ärvt hela deras fars förmögenhet. Raymond är en autistisk savant som bor på ett mentalsjukhus, och Charlie kände inte till hans existens. I ett försök att få kontroll över pengarna, tar Charlie ut Raymond från institutionen, vilket leder till en road trip genom USA som förändrar båda deras liv.

Rain Man poster

Under resans gång utvecklas relationen mellan bröderna från frustration och okunnighet till förståelse och kärlek. Charlie lär sig om Raymonds särskilda behov och förmågor, inklusive hans fenomenala minne och förmåga att räkna ut komplicerade matematiska problem i huvudet. Raymond påverkar också Charlie djupt, vilket leder till att Charlie omvärderar sina prioriteringar i livet.

Rain Man Official Trailer #1 – Tom Cruise, Dustin Hoffman Movie (1988) HD

Produktion och mottagande

”Rain Man” var banbrytande för sin tid då den belyste autism på ett sätt som få filmer hade gjort tidigare. Dustin Hoffmans porträtt av Raymond baserades på noggranna studier av verkliga fall av autism och savantsyndrom, och hans skildring anses vara en av filmhistoriens mest exakta och respektfulla. Filmen bidrog till en ökad medvetenhet och förståelse för autism bland allmänheten.

Rain Man

Filmen blev en stor kommersiell framgång och fick ett varmt mottagande av både kritiker och publik. Dessutom vann ”Rain Man” Oscars för Bästa film, Bästa regi (Barry Levinson), Bästa manliga huvudroll (Dustin Hoffman), och Bästa originalmanus. Dess framgångar på Oscarsgalan speglade filmens djup och kraft som en berättelse om mänsklig anslutning och förståelse.

Arv

Rain Man

Sedan dess release har ”Rain Man” fortsatt att vara en referenspunkt i diskussioner om autism och film. Den har prisats för sin förmåga att skildra komplexa mänskliga relationer och för att ha introducerat en bredare publik till vad autism kan innebära. Även om vissa aspekter av dess framställning av autism har ifrågasatts i efterhand, står filmen kvar som ett viktigt verk inom filmkonsten och som en katalysator för samtal om neurodiversitet.

Rain Man

”Rain Man” är mer än bara en film om autism; det är en kraftfull berättelse om brödrakärlek, självupptäckt och det mänskliga tillståndets komplexitet. Den fortsätter att beröra och inspirera tittare världen över, vilket bevisar dess tidlöshet och fortsatta relevans.

Rollistan för Rain Man

  • Dustin Hoffman – Raymond Babbitt
  • Tom Cruise – Charlie Babbitt
  • Valeria Golino – Susanna
  • Jerry Molen – doktor Bruner
  • Jack Murdock – John Mooney
  • Michael D. Roberts – Vern
  • Ralph Seymour – Lenny
  • Lucinda Jenney – Iris
  • Bonnie Hunt – Sally Dibbs
  • Kim Robillard – småstadsläkaren

Joakim startade Franks Garage 2013 och har drivit sajten sedan dess. Han har ett brinnande intresse för 80-talet och all typ av analog media. Sedan 2004 har han arbetat med innehållsproduktion och marknadsföring...

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *