När natten sveper in och månen når sin fulla prakt, uppstår en filmupplevelse som förblivit odödlig i hjärtat av romantikens älskare. ”Mångalen” (Moonstruck), en film från 1987 regisserad av Norman Jewison, bjuder in till en känslofylld resa genom kärlekens krokiga vägar, kantade av humor, passion, och en osviklig tro på ödets spel.

Mångalen

Handlingen i Mångalen

Med en handling som utspelar sig i Brooklyn, New York, berättar ”Mångalen” historien om Loretta Castorini, mästerligt spelad av Cher, som lever ett liv präglat av trygghet och förutsägbarhet. Efter att ha förlorat sin första make i en olyckshändelse, har Loretta slagit sig till ro med tanken på ett förnuftsäktenskap med Johnny Cammareri, en godhjärtad men tråkig man spelad av Danny Aiello. Men ödet har andra planer för Loretta när hon möter Johnnys passionerade och rebelliska yngre bror, Ronny, porträtterad av Nicolas Cage, och en oemotståndlig attraktion tar fart.

Mångalen poster

Karaktärer

Chers rollprestation i ”Mångalen” är inget mindre än fenomenal, en insats som belönades med en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll. Hon framställer Loretta med en perfekt blandning av styrka, sårbarhet, och en djup längtan efter äkta kärlek, vilket gör hennes karaktärsresa både gripande och inspirerande. Nicolas Cage, å sin sida, levererar en av sina mest minnesvärda prestationer som den brustna men hoppfulla Ronny, vars passion för livet och kärleken tänder en ny gnista i Lorettas hjärta.

Moonstruck Official Trailer #1 – Nicolas Cage Movie (1987) HD

”Mångalen” är mer än bara en romantisk komedi; det är en berättelse om familjeband, förlåtelse och den transformation som äkta kärlek kan föra med sig. Filmen väver samman komiska och djupt rörande stunder med en lätthet som få andra filmer lyckas med, och dess tidlösa budskap om kärlekens kraft resonerar lika starkt idag som vid dess premiär.

Mångalen

Den magiska fullmånen spelar en central roll i filmen, inte bara som en vacker bakgrund utan som en symbol för förändring, förvandling och den oförklarliga dragningskraft som leder hjärtan till varandra mot alla odds. ”Mångalen” lyckas med konststycket att vara både rolig och djupt berörande, en film som bjuder på skratt, tårar, och en påminnelse om att det aldrig är för sent att hitta kärleken.

Med en stjärnspäckad ensemble, inklusive Olympia Dukakis och Vincent Gardenia i stödjande roller, skapar ”Mångalen” en oförglömlig filmupplevelse som står sig stark över årtionden. Dukakis’ roll som Lorettas kloka och jordnära mor belönades med en Oscar för bästa kvinnliga biroll, och bidrar ytterligare till filmens djup och charm.

Mångalen

I ”Mångalen” finns en sällsynt kombination av humor, hjärta, och en genuin förståelse för de mänskliga känslornas komplexitet. Det är en film som bekräftar att kärleken är det mest ologiska, oförutsägbara, men samtidigt det mest underbara som finns. En film för alla som någonsin drömt om att finna kärlek där de minst anar det, och en påminnelse om att månens magi kanske inte är så långt borta som vi tror.

Rollista för Mångalen

  • Cher – Loretta Castorini
  • Nicolas Cage – Ronny Cammareri
  • Vincent Gardenia – Cosmo Castorini
  • Olympia Dukakis – Rose Castorini
  • Danny Aiello – Johnny Cammareri
  • Julie Bovasso – Rita Campomaggi
  • John Mahoney – Perry
  • Louis Guss – Raymond Campomaggi
  • Feodor Chaliapin Jr. – den gamle
  • Anita Gillette – Mona

Joakim startade Franks Garage 2013 och har drivit sajten sedan dess. Han har ett brinnande intresse för 80-talet och all typ av analog media. Sedan 2004 har han arbetat med innehållsproduktion och marknadsföring...

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *