”Savage Streets” är en amerikansk actionfilm från 1984, regisserad av Danny Steinmann. Filmen är känd för sin råa skildring av våld och hämnd i stadsmiljö och har blivit en kultklassiker inom genren. Huvudrollen spelas av Linda Blair, känd från ”The Exorcist”, som här tar sig an en betydligt mer vuxen och aggressiv roll.

savage streets

Filmen följer Brenda, spelad av Blair, en tuff gymnasieelev som leder en tjejgäng i en våldsam konfrontation med en gatugängsledare. Handlingen tar en mörk vändning när Brendas yngre syster, som är dövstum, blir brutalt attackerad och våldtagen av gänget. Detta leder Brenda på en blodig hämndresa mot dem som skadade hennes syster.

Savage Streets poster

”Savage Streets” är känd för sin okonventionella skildring av en kvinnlig huvudperson som tar lagen i egna händer, en ovanlighet i filmer från den tiden. Brendas karaktär är både stark och kompromisslös, vilket var en frisk fläkt jämfört med de mer traditionella dam i nöd-karaktärerna som ofta förekom i 1980-talets filmer.

SAVAGE STREETS (1984) | Movie Trailer | Full HD | 1080p

Filmen bjuder på en blandning av action, våld, och en del grafiska scener som var kontroversiella vid tiden för dess utgivning. Den grafiska våldsamheten och den starka tematiken kring hämnd och rättvisa har gjort ”Savage Streets” till en diskuterad film, både för sin stil och sitt budskap.

savage streets på vhs
Mitt ex av Savage Streets på vhs

Trots en begränsad budget och en blandad mottagning från kritiker vid utgivningen, har ”Savage Streets” uppnått kultstatus, mycket tack vare Linda Blairs intensiva prestation och filmens vågade hantering av svåra teman. Filmen har också uppmärksammats för sitt soundtrack, som bidrar till den tidsenliga atmosfären.

savage streets

Savage Streets” är en film som representerar en era av film när gränserna för vad som var acceptabelt på filmduken testades. För fans av 80-talets exploitation- och hämndfilmer är ”Savage Streets” en must-see, som erbjuder en unik och obarmhärtig titt på en tid då filmer inte drog sig för att skildra mörkare och mer brutala berättelser.

Joakim startade Franks Garage 2013 och har drivit sajten sedan dess. Han har ett brinnande intresse för 80-talet och all typ av analog media. Sedan 2004 har han arbetat med innehållsproduktion och marknadsföring...

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *