Så jag har inte bloggat särskilt mycket senaste året drygt. Det beror mest på tidsbrist som vanligt. Så vad har jag pysslat med då? Tja, jag har renoverat o sålt en massa skrivmaskiner. En hel del vinylskivor och kassetter har det rullat ut också. Men sen kan det väl hända att jag snöat in lite på gammal pulp fiction litteratur, eller som vi så fint kallar det på Svenska: kiosklitteratur.

Pulp fiction noveller

Det fina med gamla pulp noveller förutom det högst tveksamma innehållet är ju de fantastiska omslagen. Och eftersom jag är en sån sucker för de här omslagen så ska jag bjuda er på några godingar här nedan.

Pulp novellerAgatha Christie

Det trevligaste med de här böckerna är ju att de sällan är särskilt dyra och därför inte påverkar den personliga ekonomin i lika hög utsträckning som vinylsamlingen gör. Men för att ändå ge en liten indikation så bör man hitta de flesta Svenska pulp novellerna som Kaliber 45, Larry Kent, Paradis bok, Komet böckerna, Jaguar och Manhattan med flera för 1-50 kr styck.

ManhattanPulp fiction på svenska

Amerikanska och Brittiska pulp noveller kan man få ge lite mer för, de flesta brukar man kunna hitta för 20-150 kr. Sedan finns det givetvis även väldigt värdefulla utgåvor, men då talar vi oftast om klassiker som i förstautgåvan gavs ut i pulpformatet. Ett exempel som vi måste ta upp är Beat-klassikern Junky skriven under pseudonymen William Lee av William S Burroughs. För den godingen kan man få betala uppåt 2000 – 5000 USD. Sedan kommer jag att sälja dem dyrare för jag har faktiskt letat upp dem åt er hehe… Inte Junky dock, skulle jag få tag på den behåller jag den själv.

James Bond

Om ni skulle få upp ögonen för denna fantastiska avart av litteratur och som av en händelse skulle råka läsa några så ska ni vara medvetna om en sak. Ni kan upptäcka att det ofta finns brister i storyn, den hänger liksom inte alltid ihop så bra. Detta kan givetvis bero på att det inte var en särskilt bra författare, men det kan lika gärna bero på att skribenterna ofta var betalda per ord och då inte särskilt välbetalda. Detta innebar att de ofta bara rasslade ur sig en story så snabbt som möjligt. Man kan väl säga att den editoriella tröskeln inte alltid var så hög för den här genren.

Västern

Det fanns olika subgenrar inom pulp fiction men de vanligaste var gamla hederliga kärlekshistorier, Western, deckare, skräck och Sci-Fi romaner. Sen fanns det vanliga författare/böcker som även gavs ut i pulp format, som till exempel Jack Kerouac, Steinbeck och till och med Vilhelm Moberg. Eftersom jag råkar ha lite förkärlek till Beat kulturen och Jazz så gillar jag även pulpnoveller med Beat influenser.

Jazz pulpJack KerouacBeat pulp

Sen råkar jag ju personligen vara svag för beat litteratur så jag kan ha köpt på mig ett antal böcker av Jack Kerouac, William S Burroughs med flera…

Jack Kerouac pocket

Sist men inte minst några ord om var man kan hitta dessa fantastiska litterära verk. Självklart kan man leta på vanliga loppisar och hitta mängder med svensk kiosklitteratur och harlequin. Man kan även ibland ha tur att springa på Amerikansk pulp fiction på loppisar men det hör till ovanligheterna. Det finns ett antal antikvariat runt om i Sverige som också kan erbjuda denna fina genre. Och då måste jag ju slå ett slag för Antikvariat Verklighetsflykt i Gamla Stan, Stockholm. En alldeles ypperlig bokhandel om man gillar Pulp, Sci-Fi och Beat. I övrigt så kan man ju alltid ta en tur till USA för ett större utbud, eller det tråkigare alternativet, nätet.

Här följer några exempel på pulp magasin.

Sabotage DetektivmagasinetAmazing Stories

Pulp

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *