”Good Morning, Vietnam” är en amerikansk komedidramfilm från 1987 som regisserades av Barry Levinson. Filmen är löst baserad på de verkliga erfarenheterna av Adrian Cronauer, en radiopratare i USA:s armé, som spelades av Robin Williams i en av hans mest minnesvärda roller. Williams prestation i filmen belönades med en Oscar-nominering för Bästa manliga huvudroll och filmen blev också känd för sitt sätt att blanda humor med de allvarligare teman som rörde Vietnamkriget.

Good Morning, Vietnam

Handlingen i ”Good Morning Vietnam”

Filmen utspelar sig under Vietnamkriget på 1960-talet och följer Adrian Cronauer när han anländer till Saigon för att ta över som DJ för Armed Forces Radio Service. Cronauers oortodoxa och improviserade humor samt hans vilja att spela modern rockmusik skapar snabbt en fanbas bland de amerikanska soldaterna. Samtidigt stöter hans metoder på motstånd från de högre befälen, som föredrar en mer traditionell och kontrollerad radiosändning.

Good Morning, Vietnam poster

Genom sitt arbete och i sina interaktioner med de vietnamesiska lokalbefolkningen, inklusive en ung man vid namn Tuan, utforskar Cronauer krigets komplexitet och de mänskliga kostnaderna. Hans växande skeptiska syn på konflikten och hans försök att bevara sin kreativitet och mänsklighet mitt i krigets absurditet bildar filmens emotionella kärna.

Good Morning Vietnam – Trailer.

Produktion och mottagande

”Good Morning, Vietnam” blev en kritikerrosad och kommersiell framgång, mycket tack vare Robin Williams dynamiska och improviserade skådespel. Filmen tillåter Williams att utnyttja sitt breda register, från hysterisk komedi till djup emotionell intensitet. Detta bidrog till att etablera honom som en seriös skådespelare, kapabel till att hantera både komedi och drama.

Good Morning, Vietnam

Filmens soundtrack, som blandar 60-talets rock ’n’ roll med traditionell vietnamesisk musik, spelar också en central roll i att förmedla tidsandan och stämningen i Saigon under kriget.

Filmen mottog bland annat kritik för sitt sätt att hantera det komplexa och kontroversiella ämnet Vietnamkriget. Vissa ansåg att den förenklade de politiska och sociala frågorna kring konflikten. Trots detta har ”Good Morning, Vietnam” behållit sin plats som en ikonisk film, delvis på grund av dess förmåga att skildra de mänskliga aspekterna av kriget med både humor och värdighet.

Good Morning, Vietnam

Arv

”Good Morning, Vietnam” står kvar som en milstolpe i Robin Williams karriär och som en film som lyckades balansera komedi med allvar på ett sätt som var tilltalande för en bred publik. Den fortsätter att bli ihågkommen för sitt unika sätt att närma sig krigsfilmgenren, och dess repliker, speciellt Williams öppningsfras ”Goooood morning, Vietnam!”, har blivit ikoniska. Filmen är inte bara en hyllning till Cronauers extraordinära liv utan också en påminnelse om krigets komplexitet och de människor som befann sig mitt i det.

Good Morning, Vietnam

Rollistan för ”Good Morning Vietnam”

 • Robin Williams – Adrian Cronauer
 • Forest Whitaker – Edward Garlick
 • Tung Thanh – Tran Tuan
 • Chintara Sukapatana – Trinh
 • Bruno Kirby – löjtnant Steve Hauk
 • Robert Wuhl – Marty Lee Dreiwitz
 • J.T. Walsh – fanjunkare Dickerson
 • Noble Willingham – general Taylor
 • Richard Edson – menige Abersold
 • Juney Smith – Phil McPherson
 • Richard Portnow – Dan ”The Man” Levitan
 • Floyd Vivino – Eddie Kirk
 • Cu Ba Nguyen – Jimmy Wahl
 • Dan Stanton – censor

Joakim startade Franks Garage 2013 och har drivit sajten sedan dess. Han har ett brinnande intresse för 80-talet och all typ av analog media. Sedan 2004 har han arbetat med innehållsproduktion och marknadsföring...

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *