”En officer och gentleman” är en amerikansk film från 1982 som regisserades av Taylor Hackford och blev en av årets stora succéer. Filmen är en dramatisk berättelse om kärlek, ambitioner, och självupptäckt. Huvudrollerna spelas av Richard Gere och Debra Winger, medan Louis Gossett Jr. erbjuder en oförglömlig prestation som den hårda men rättvisa drillinstruktören.

En officer och gentleman

Handlingen i ”En Officer och Gentleman”

Handlingen kretsar kring Zack Mayo, spelad av Richard Gere, som anmäler sig till den amerikanska flottans officersutbildning. Zack kommer från en problematisk bakgrund, med en ensamstående far som är alkoholist. Han ser militären som sin chans att vända sitt liv till det bättre och uppnå något av betydelse. Under utbildningen möter Zack en rad utmaningar och lär sig vikten av disciplin, ansvar och kamratskap. En av de mest betydande aspekterna av hans tid i utbildningen är mötet med Paula Pokrifki, spelad av Debra Winger, en ung kvinna från en industriell småstad som drömmer om ett bättre liv. Deras relation blir en central del av berättelsen och utforskar teman av kärlek, hopp och förändring.

En Officer och Gentleman poster

Louis Gossett Jr. spelar rollen som Sergeant Emil Foley, en karismatisk och krävande drillinstruktör vars metoder sätter Zacks vilja och uthållighet på prov. Gossetts prestation i filmen belönades med en Oscar för bästa manliga biroll, vilket gjorde honom till den första afroamerikanska mannen att vinna i den kategorin.

An Officer and a Gentleman (1982) Trailer #1

”En officer och gentleman” är inte bara en berättelse om militär utbildning; den är en djupgående utforskning av personlig utveckling och de utmaningar som formar oss till de människor vi blir. Filmen framhäver betydelsen av att övervinna hinder, värdet av sanna vänner och kraften i äkta kärlek. Soundtracket, med sin tidlösa hit ”Up Where We Belong” framförd av Joe Cocker och Jennifer Warnes, bidrog starkt till filmens atmosfär och blev en stor framgång.

En officer och gentleman

”En officer och gentleman” har blivit en klassiker som fortsätter att röra och inspirera tittare. Dess berättelse om hopp, förändring och den oändliga strävan efter personlig förbättring är lika relevant idag som den var vid sin utgivning. Det är en film som firar människans styrka och förmåga att förändras, oavsett bakgrund eller omständigheter.

En officer och gentleman

Rollistan för En Officer och Gentleman

 • Richard Gere – Zack Mayo
 • Debra Winger – Paula Pokrifki
 • Louis Gossett Jr. – sergeant Foley
 • David Keith – Sid Worley
 • Lisa Blount – Lynette Pomeroy
 • Lisa Eilbacher – Casey Seeger
 • Robert Loggia – Byron Mayo
 • Tony Plana – Emiliano Della Serra
 • Harold Sylvester – Perryman
 • David Caruso – Topper Daniels
 • Victor French – Joe Pokrifki
 • Grace Zabriskie – Esther Pokrifki

Joakim startade Franks Garage 2013 och har drivit sajten sedan dess. Han har ett brinnande intresse för 80-talet och all typ av analog media. Sedan 2004 har han arbetat med innehållsproduktion och marknadsföring...

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *