Nu är det snart jul och då måste man ju komma i stämning. Julfilmer är lite av en udda genre som är ganska spretig med allt från klassiska julfilmer och drama till action. Här är ett axplock inom genren med en blandning av klassiker och nya filmer. Min favorit är nog ändå Die Hard.

Ensam Hemma (Home Alone) – 1990

Home alone poster

Storyline: ”Ensam Hemma” är en klassisk julkomedi som berättar historien om den åttaåriga Kevin McCallister, spelad av Macaulay Culkin, som av misstag blir lämnad hemma när hans familj åker på julsemester. Kevin upptäcker snabbt friheten och glädjen i att vara ensam hemma, men han måste också försvara sitt hem mot två klumpiga inbrottstjuvar.

Skådespelare: I filmen spelar Macaulay Culkin, Joe Pesci och Daniel Stern, och regisserades av Chris Columbus.

Recension: ”Ensam Hemma” är en tidlös klassiker som kombinerar hjärtlig humor med spännande äventyr. Culkins charmiga prestation, tillsammans med ett minnesvärt soundtrack och en serie komiska och spännande sekvenser, gör denna film till en jultradition i många hem. Det är en film som både barn och vuxna kan njuta av, fylld med skratt och julglädje.

Trailer:

Home Alone (1990) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Polarexpressen (The Polar Express) – 2004

The Polar Express poster

Storyline: ”Polarexpressen” är en animerad äventyrsfilm som baseras på barnboken med samma namn av Chris Van Allsburg. Filmen följer en ung pojke på julafton som är skeptisk till julens magi. Han kliver ombord på ett mystiskt tåg, Polarexpressen, som är på väg till Nordpolen och jultomtens rike. Under resan upplever han magiska äventyr och lär sig om vänskap, mod och julens under.

Skådespelare: Huvudrollen röstas av Tom Hanks, som också spelar flera andra roller i filmen. Regissören är Robert Zemeckis.

Recension: ”Polarexpressen” är en visuellt imponerande film som använde sig av, för tiden, banbrytande animationsteknik. Tom Hanks levererar en mångsidig röstprestation, och filmens berättande är både hjärtevärmande och spännande. Den är fylld med nostalgiska scener och en känsla av under, vilket gör den till en perfekt film för att väcka julstämning. Däremot kan vissa yngre tittare finna vissa scener lite skrämmande.

Trailer:

The Polar Express (2004) Official Trailer – Tom Hanks, Robert Zemeckis Movie HD

Love Actually – 2003

Love Actually poster

Storyline: ”Love Actually” är en brittisk romantisk komedi som utforskar olika aspekter av kärlek genom tio sammanflätade berättelser i London under julhelgen. Filmen belyser olika relationer – från premiärministerns oväntade förälskelse till en författares reträtt till södra Frankrike efter ett krossat hjärta. Trots olika utmaningar, bjuder filmen på en uppfriskande och optimistisk syn på kärlek.

Skådespelare: I den stjärnspäckade ensemblen finner vi Hugh Grant, Emma Thompson, Alan Rickman, Keira Knightley, och många fler. Regissören är Richard Curtis.

Recension: ”Love Actually” har blivit en modern julklassiker tack vare dess charmiga skildring av olika kärlekshistorier. Dess blandning av humor och hjärtevärmande ögonblick gör den till en favorit för många under julhelgen. Även om vissa historier är starkare än andra, skapar filmens varma ton och festliga känsla en perfekt atmosfär för julmys.

Trailer:

Love Actually (2003) Official Trailer – Colin Firth, Emma Thompson Movie HD

Grinchen – Julen är stulen (How the Grinch Stole Christmas) – 2000

How the Grinch Stole Christmas poster

Storyline: ”Grinchen – Julen är stulen” är en live-action-adaption av Dr. Seuss klassiska bok. Filmen berättar historien om Grinchen, en missnöjd varelse som bor ensam utanför den julälskande staden Vemstaden. Grinchen, som starkt ogillar julen, bestämmer sig för att stjäla julen från Vemstaden för att förhindra deras firande. Men han möter en ung flicka, Cindy Lou Who, vars godhet och julkärlek utmanar hans negativa syn på högtiden.

Skådespelare: Jim Carrey spelar Grinchen med en imponerande förmåga att förmedla både humor och känsla under omfattande smink och kostymer. Taylor Momsen spelar Cindy Lou Who. Filmen är regisserad av Ron Howard.

Recension: ”Grinchen – Julen är stulen” är en färgstark och fantasifull film som lyckas fånga Dr. Seuss unika stil. Jim Carrey briljerar i huvudrollen, och hans prestation ger liv och djup till Grinchen. Filmen är en perfekt blandning av humor, hjärta och julanda, även om dess överdrivna stil inte faller alla i smaken. Dess budskap om julens sanna innebörd är både tidlöst och rörande.

Trailer:

How the Grinch Stole Christmas Official Trailer #1 – Clint Howard Movie (2000) HD

Elf – 2003

Elf poster

Storyline: ”Elf” är en amerikansk julkomedi som handlar om Buddy, en man som som barn råkade hamna i jultomtens säck och växte upp hos alverna på Nordpolen. När han inser att han inte är en alv, reser Buddy till New York för att hitta sin biologiska far. Med sin barnsliga entusiasm och naivitet upplever han många komiska äventyr och sprider julglädje i storstaden.

Skådespelare: Will Ferrell spelar Buddy med stor energi och hjärta, och filmen har också James Caan, Zooey Deschanel, och Bob Newhart i viktiga roller. Regissören är Jon Favreau.

Recension: ”Elf” har blivit en älskad julklassiker, mycket tack vare Will Ferrells oförglömliga och hjärtliga framträdande som Buddy. Filmen kombinerar skratt och värme på ett sätt som få julfilmerna lyckas med. Dess unika story och charmiga karaktärer gör den till en perfekt film för att väcka julstämningen. Dessutom är den full av minnesvärda citat och scener som blivit ikoniska.

Trailer:

Elf (2003) Official Trailer #1 – Will Ferrell, Zooey Deschanel Christmas Movie HD

The Holiday – 2006

The Holiday poster

Storyline: ”The Holiday” är en romantisk komedi som berättar historien om två kvinnor, Iris och Amanda, som lever i olika länder och går igenom hjärtesorg. De bestämmer sig för att byta hem över julhelgen för att komma bort från sina problem. Iris hamnar i en lyxig villa i Los Angeles medan Amanda tillbringar sin semester i en idyllisk stuga i England. Under denna resa upptäcker de båda kärlek och nya perspektiv på livet.

Skådespelare: Cameron Diaz och Kate Winslet spelar huvudrollerna som Amanda och Iris, med Jude Law och Jack Black i stödjande roller. Filmen är regisserad av Nancy Meyers.

Recension: ”The Holiday” är en charmig och hjärtvärmande film som framgångsrikt blandar romantik och humor. Dess berättelse om självupptäckt och kärlekens helande kraft är både rörande och inspirerande. Skådespelarnas kemi och filmens vackra miljöer bidrar till en mysig och festlig stämning. Den är perfekt för en lugn kväll under julhelgen, speciellt för de som uppskattar romantiska komedier.

Trailer:

THE HOLIDAY [2006] – Official Trailer (HD)

Miracle on 34th Street – 1994 (Remake)

Miracle on 34th Street poster

Storyline: Denna film är en nyinspelning av den klassiska filmen från 1947. ”Miracle on 34th Street” handlar om den unga Susan, som tvivlar på jultomtens existens. Hennes syn börjar dock förändras när en man vid namn Kris Kringle tar på sig rollen som jultomten på varuhuset där Susans mamma arbetar. Kris Kringle är övertygande och snart börjar både Susan och de omkring henne undra om han kanske verkligen är den äkta jultomten.

Skådespelare: Richard Attenborough spelar Kris Kringle, med Mara Wilson som Susan och Elizabeth Perkins som hennes mamma. Filmen är regisserad av Les Mayfield.

Recension: Denna version av ”Miracle on 34th Street” fångar charmen och hjärtevärmen från originalet, samtidigt som den erbjuder en moderniserad tolkning. Attenboroughs framställning av Kris Kringle är både övertygande och rörande. Filmen är en härlig påminnelse om julens magi och vikten av att tro, vilket gör den till en favorit för många under julhelgen.

Trailer:

Miracle on 34th Street (1994) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

A Christmas Carol (En Julsaga) – 2009

A Christmas Carol poster

Storyline: ”A Christmas Carol” är en animerad film baserad på Charles Dickens klassiska berättelse. Den följer den snåla och bittra Ebenezer Scrooge som får besök av tre spöken på julafton – spökena av julens förflutna, nuvarande och kommande. Dessa övernaturliga möten leder honom på en självrannsakande resa som förändrar hans syn på livet, julen och hans medmänniskor.

Skådespelare: Jim Carrey spelar Ebenezer Scrooge samt de tre spökena, med en imponerande prestation som fångar varje karaktärs unika personlighet. Filmen är regisserad av Robert Zemeckis.

Recension: Denna version av ”A Christmas Carol” är en teknisk bedrift med sin detaljerade och uttrycksfulla animation. Jim Carreys mångsidighet i de olika rollerna är anmärkningsvärd och bidrar till filmens djup. Berättelsen är tidlös och filmens mörkare ton gör den till en mer tankeväckande julupplevelse. Den är väl lämpad för en äldre publik som uppskattar en mer seriös tolkning av julens budskap.

Trailer:

A CHRISTMAS CAROL Trailer (2009) Jim Carrey

Julfritt (Christmas with the Kranks) – 2004

Christmas with the Kranks poster

Storyline: ”Julfritt” är en komisk film som berättar historien om Luther och Nora Krank, som efter att deras dotter lämnat hemmet, bestämmer sig för att hoppa över julen helt och istället åka på en kryssning. Deras beslut leder till komiska konflikter och missförstånd med grannarna, som är besatta av jultraditioner. När deras dotter oväntat beslutar sig för att komma hem till jul, måste Kranks snabbt skapa en perfekt jul i sista minuten.

Skådespelare: Huvudrollerna spelas av Tim Allen och Jamie Lee Curtis, med Dan Aykroyd i en viktig biroll. Regissören är Joe Roth.

Recension: ”Julfritt” är en lättsam och underhållande film som tar upp teman om familjevärderingar, grannsämja och betydelsen av traditioner. Tim Allen och Jamie Lee Curtis bjuder på en skön blandning av humor och värme. Filmen kanske inte når upp till klassikernas status men erbjuder ändå en rolig twist på vanliga julfilmsteman och passar bra för en avkopplande kväll.

Trailer:

Christmas with the Kranks (2004) Official Trailer 1 – Jamie Lee Curtis Movie

The Nightmare Before Christmas – 1993

The Nightmare Before Christmas poster

Storyline: ”The Nightmare Before Christmas” är en animerad musikalfilm som berättar historien om Jack Skellington, kungen av Halloween Town, som upptäcker och blir fascinerad av Christmas Town. Han beslutar sig för att ta över julen och införa sina egna mörka och excentriska idéer. Hans välmenande planer orsakar dock mer förvirring och kaos än glädje, vilket leder till en lärdom om att uppskatta och förstå andras traditioner.

Skådespelare: Filmen är en stop-motion-animation, med röster av Chris Sarandon som Jack Skellington och Catherine O’Hara som Sally. Regissören är Henry Selick, med Tim Burton som producent och kreativ ledare.

Recension: ”The Nightmare Before Christmas” är en unik och visuellt imponerande film som kombinerar element från både Halloween och jul. Dess originella design och fängslande musik gör den till en kultklassiker. Filmen utforskar djupare teman som identitet och tillhörighet med en charmig och något spöklik atmosfär. Perfekt för de som letar efter något annorlunda i julfilmsutbudet, speciellt för fans av Tim Burtons särpräglade stil.

Trailer:

The Nightmare Before Christmas (1993) Official Trailer #1 – Animated Movie

Die Hard – 1988

Die Hard  poster

Storyline: ”Die Hard” är en actionfilm som ofta diskuteras för sin status som en ”ojulig” julfilm. Filmen följer NYPD-detektiven John McClane, spelad av Bruce Willis, som är i Los Angeles för att återförenas med sin frånskilda fru på hennes företags julfest. Festen blir dock avbruten av en grupp terrorister ledda av Hans Gruber (Alan Rickman). McClane, fast på en isolerad våning i skyskrapan, måste använda sitt förstånd och mod för att rädda gisslan och stoppa terroristerna.

Skådespelare: Bruce Willis spelar huvudrollen som John McClane, med Alan Rickman som den karismatiska skurken Hans Gruber. Filmen är regisserad av John McTiernan.

Recension: ”Die Hard” är en spännande och actionfylld film som revolutionerade actiongenren. Willis och Rickman levererar minnesvärda prestationer, och filmens smarta manus och intensiva actionsekvenser håller tittaren på spänn. Även om den inte är en traditionell julfilm, är dess julbakgrund och tillbakablickande till julens tema en anledning till att många anser den vara en julfavorit. Perfekt för de som söker en mer adrenalinfylld upplevelse under julhelgen.

Trailer:

Die Hard (1988) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Fatman – 2020

Fatman

Storyline: ”Fatman” är en udda och mörkare tolkning av jultomten, spelad av Mel Gibson. I denna film är jultomten, även känd som Chris, en trött och cynisk man vars julverksamhet kämpar ekonomiskt. När han mottar ett regeringskontrakt för att hålla verksamheten flytande, hamnar han i sikte för en hämndlysten och bortskämd pojke som anlitat en lönnmördare för att döda jultomten efter att ha fått en kolbit i julklapp.

Skådespelare: Mel Gibson spelar huvudrollen som Chris, med Walton Goggins som den hänsynslöse lönnmördaren. Marianne Jean-Baptiste spelar Chris fru, Ruth.

Recension: ”Fatman” är en film som bryter mot den traditionella julberättelsen och erbjuder en mörk, satirisk syn på jultomten. Gibsons prestation som en hård och jordnära Chris är fängslande, och Goggins spelar sin roll som den kallblodiga antagonisten med stor skicklighet. Filmen blandar element av svart komedi, action och drama, och är definitivt inte din vanliga julfilm. Det är en unik och underhållande twist för de som söker något annorlunda och mörkare under julhelgen.

Trailer:

FATMAN Trailer (2020) Mel Gibson, Walton Goggins, Thriller Movie

Joakim startade Franks Garage 2013 och har drivit sajten sedan dess. Han har ett brinnande intresse för 80-talet och all typ av analog media. Sedan 2004 har han arbetat med innehållsproduktion och marknadsföring...

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *