Olivetti Dora var väldigt populär och licenstillverkades av många tillverkare och i många olika fabriker. Det här exemplaret är tillverkat i Spanien. Manual till Olivetti Dora hittar ni här. En mycket lättskriven maskin. Tangenterna har en snärtig känsla. Det mest negativa med den här modellen som med så många andra är att den inte har något utropstecken.

Ettore Sottsass
Olivetti Dora designades av Ettore Sottsass

Den designades 1965 av Ettore Sottsass och är den Olivetti-maskin som tillverkades under längst period och under så många olika namn (NK Futura, Lettera 31, Lettera S, Underwood 310 för att nämna några få).

Olivetti dora textprov

Tillverkningsår för maskinen på bilderna: 1976

Mått i väska: B32 cm, H9 cm, D35 cm, Vikt: 5kg

Olivetti dora

olivetti

Delta i konversationen

3 Comments

  1. Jag har en sådan skrivmaskin hemma, men vet inte riktigt vilka färgband det är som jag ska köpa till den, vet du vilka som är bäst att använda? För vill verkligen inte råka förstöra någonting bara för att jag inte vet vad man ska använda.

  2. Tack för all info, härliga bilder! Jag har en exakt likadan som jag fick av min snälla mormor när jag var ca 10 år i slutet på 70-talet. Att det inte finns något utropstecken är visserligen synd men löses enkelt med punkt plus enkelt citattecken. Värre är att det saknas en riktig etta, att man måste använda gement l istället! Och naturligtvis att åäö sitter på ”fel” ställe… Men annars är det en liten pärla, helt klart.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *