mahoney

Vi kan väl alla vara överens om att de klassiska kassettbandspelarna från 70- och 80-talen bidrog starkt till hur vår bild av dessa årtionden cementerades. Bergsprängare, boomboxar, ghettoblasters eller bandspelare; kärt barn har många namn. Deras storhetstid var kort, uppgången påbörjades runt 1975 och nådde sin höjd runt 1985. Visst fortsatte man att tillverka och konsumera kassettbandspelare efter 1985, men de förändrades, man började tillverka dem i plast och göra dem mindre och även lägga till cd-spelare i dem. Så under 10-15 år blev de för en generation ungdomar, musiker, dj’s och andra en statussymbol så väl som ett verktyg för att befästa sin frihet.

Vem designade boomboxen?

Vem har vi då att tacka för dessa fantastiska kreationer? Vem stod för designen av dessa maskiner? Kort sagt: vem har givit oss dessa 80-talksikoner? Det finns självklart en mängd olika skapare bakom dem. Därför är det fantastiskt roligt att se att det finns en sajt som lyfter fram just skaparna här.

En av dessa skapare är Kazumasa Takenaka, 1975-1982 arbetade han för Matsushita Electric Industrial Company (moderbolag till National och Panasonic). Under denna period designade han flertalet boxar som till exempel:

National Panasonic RF-5410BA, tillverkad 1975

Panasonic RF-5410BA

National Panasonic RS-4360 DFT – Tillverkad 1978

National Panasonic RS-4360dft
Picture credit: http://boomboxcreators.tumblr.com

1978 introducerade JVC den första bergsprängaren skapad för gatan; El Diablo, eller RC-550 som den egentligen heter. En gigantisk mono-box i rå stil. Den kan ha designats av Kazumasa Takenaka, Kikuo Ohta, och Benito Mishiro.

JVC RC-550

1975 introducerades Panasonic RS-466. Den skapades av Takemi Ebata & Yoichi Hisano och ses här i händerna på Bruce Springsteen.

Bruce Springsteen

Detta var endast några få exempel på vad du kan finna hos Boomboxcreators.

kassettbandspelare

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *