Beastie-Boys4Nu har jag lagt upp en kategori med kassettbandspelare och bergsprängare, var går egentligen gränsen? När blir en kassettbandspelare en bergsprängare eller boombox? Nåja, det är kanske mindre väsentligt. En, i mitt tycke, väsentlig fråga är dock; är kassettband och boombox trenden en fråga om nostalgi eller ett behov av musikalisk känsla i dessa tider med itunes och spotify?

Är Boomboxtrenden
Är Boomboxtrenden en fråga om nostalgi? Bild: Royalkane

Vinylskivorna skönk ju inte lika djupt i popularitet som kassetterna, förmodligen på grund av den högre kvalitén hos en vinylskiva än en kassett. I vilket fall som helst så tror jag att den ökade populariteten hos bägge dessa medier beror på avsaknaden av fysiska musikmedier i dagens samhälle. Jag själv använder mig mycket av Spotify. Å andra sidan så har jag ett starkt behov av att kunna ta på musiken. Jag älskar att gå på konserter och jag älskar min vinylsamling. Jag tycker om att kunna studera omslagen under tiden jag lyssnar. Jag tycker också om motståndet som det innebär att starta kassettbandspelaren och vända sida på bandet, eller jobbet att spela in ett blandatband. Att med en knapptryckning ha ändlös musik streamande i öronen från Spotify kan onekligen vara praktiskt, men det ger inte samma möjlighet till eftertänksamhet och frågeställningar som; ska jag vända sida eller byta band? Jag märker själv att ju mer bortskämd med ändlös musik som jag blir, desto mer sällan upplever jag musiken starkt. Det är lätt att bara råka ha musiken på i ett ständigt bakgrundsskval istället för att aktivt lyssna.Madonna

Jag tror också att det handlar om nostalgi, i mitt fall så drömde jag om att ha en riktigt fet bergsprängare att spela Mötley Crue eller Dio på när jag var 15….eller vänta nu, det drömmer jag ju fortfarande om! Visste ni till exempel att Abraham Lincoln föredrog kassetter?!? Jag tror kanske att det helt enkelt kan vara roligare med en bandspelare.img-albumcover_bootyNåja, i alla fall kommer sidan med bandspelare att uppdateras löpande varteftersom jag får tag på flera. Om ni har tips om sköna sajter om boomboxar eller annat roligt på detta tema så skicka gärna ett mail.

kassettbandspelare

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *