The boombox projectJag måste medge att jag attraherades av tanken på en porträttbok för vintage bergsprängare. Medge att det är ett kul om än väldigt nördigt projekt? Att ställa upp sin samling av värstingbergsprängare och ta seriösa studioporträtt på dem var och en för sig. Bara detta som bokidé skulle räcka för att jag skulle hosta upp 183 pix på adlibris, men jag antar att det kanske skulle bli lite väl tunt för att vara kommersiellt lönsamt. Så vad gör Lyle Owerko? Jo, han sätter igång att intervjua en mängd personer med olika koppling till Boomboxen och New York på 1970-80 talen, allt ifrån kända DJ’s, Hip Hop artister, graffitti artister, Hip Hop historiker och producenter med flera. Några exempel på personer som kommer till tals är LL Cool J, Adam Yauch (Beastie Boys), och Kool Moe Dee. Sedan låter han dessa intervjuer ligga till grund för hans egna analytiska texter.

Man skulle kunna säga att porträtt på kassettbandspelarna och dokumentära bilder från 70-80-talet varvas av intervjufragment från Boomboxens pionjärer samt lättsmälta populärkulturanalyser av Mr Owerko. Alltsammans mycket smakfullt layoutat och typsatt. Det jag slås mest av är hur många av de intervjuade som lyfter fram Boomboxen som ett verktyg för ”empowerment” bland unga från Bronx och Harlem.Flera av dem talar om vilken frihet och vilken känsla det var att gå nerför gatan med Boomboxen på hög volym spelandes din musik, som ett politiskt uttryck.

Copyright Lyle Owerko
Copyright Lyle Owerko

På grund av formatet med mixade fragment av intervjuer så blir det mycket upprepningar men jag tycker ändå att formatet på ett effektivt sätt förmedlar den bärbara bandspelarens betydelse för den tidiga HipHopen och punken såväl som dess betydelse som stilikon samt ett starkt uttryck för den yngre generationen i början och mitten av 80-talet. Ett plus i kanten för bokens övergripande upplägg efter kassettbandspelarens funktioner; Play/Paus/Record/Fast Forward/Rewind.

Som grädde på moset lyckas han med konststycket att få Spike Lee att skriva förordet! Detta är inte bara en bok för tekniknördar och HipHopare, det är även en fantastiskt fin soffbordsbok, som lätt leder till samtal bland gäster! De flesta av oss som växte upp på 70 och 80 talen får något lätt lyriskt i rösten när vi bläddrar i denna fantastiska bok och många yngre önskar säkert att de var med då när det begav sig.

Titel: The Boombox Project
Författare: Lyle Owerko
Förord: Spike Lee
Förlag: Abrams
Utgiven: 201009
ISBN: 0-8109-8275-7
Längd: 144 sidor
Språk: Engelska

Det går att köpa boken hos: CDON, Adlibris och Bokus

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *