Rooy Portable skrivmaskinen representerar en betydelsefull del av skrivmaskinhistorien, känd för sin unika design och praktiska bärbarhet. Märket Rooy, skapat i Frankrike under tidigt 1900-tal är kanske inte direkt ihågkommet som ett av de mest framgångsrika märkena. Förutom Rooy Portable så tillverkade de mest maskiner under licens som till exempel Underwood. Bolaget likviderades redan 1963.
Denna specifika modell, Rooy Portable, lanserades 1950 och vann snabbt popularitet bland användare som uppskattade dess kompakta storlek och lättviktsdesign. Tillverkningen av Rooy Portable var en del av en bredare trend under efterkrigstiden där fokus låg på att tillverka mer användarvänliga och lättillgängliga kontorsmaskiner. Ett tydligt exempel på detta är Hermes Baby och även Groma Kolibri. Faktum är att i Borel’s patent för Rooy Portable refererar han till designen av Hermes Featherweight/Baby.
Denna skrivmaskin var inte bara en triumf av teknisk innovation utan också en symbol för den mobila och flexibla arbetsstilen som började ta form under denna tid. Rooy Portable blev aldrig någon riktig storsäljare men tajmade marknaden bra för ultra-bärbara skrivmaskiner varför den lyckades sälja i cirka 6000-9000 maskiner om året. Tyvärr hamnade tillverkaren i rättsliga tvister med Royal som utföll till fördel Royal och därmed förstörde möjligheten att sälja Rooy i USA vilket förmodligen skyndade på bolagets undergång. Totalt tillverkades som mest 76 000 maskiner. Dess eleganta design och robusta konstruktion gjorde den till en praktisk och stilfull följeslagare på resor.
Det finns fyra kända namnvarianter av denna maskin. Den första och äldsta märkningen är ROOY; senare är maskinerna märkta som MJ ROOY och även som ROXY och MASCOTTE.
Design och tekniska aspekter av Rooy Portable skrivmaskin
Unik konstruktion och design
Rooy Portable skrivmaskinens design var revolutionerande för sin tid. Den kännetecknades av en hopfällbar konstruktion, vilket var ovanligt bland skrivmaskiner på den tiden. Denna design gjorde det möjligt att enkelt fälla ihop maskinen till en kompakt och platt form, vilket underlättade transport och förvaring. Ytterligare en distinkt egenskap var dess lätta vikt, som uppnåddes genom att använda avancerade material som inte bara var hållbara utan också överraskande lätta. Joseph Borel tog ut patent på maskinen i USA och Frankrike redan på 40-talet men första produktionsåret var 1950. Rooy portable tillverkades fram till 1961.
Tekniska Innovationer
Tekniskt sett introducerade Rooy Portable flera nyheter som förbättrade skrivupplevelsen. Tangentbordets layout var noggrant utformad för att maximera skrivhastigheten och minska trötthet i fingrarna. Dess mekanism erbjöd en jämn och pålitlig tangentrörelse, vilket var kritiskt för att upprätthålla en jämn skriftkvalitet. Dessutom var Rooy Portable utrustad med en lättanvänd färgbandsmekanism som gjorde det enkelt att byta färgband, en uppgift som ofta var tidskrävande och besvärlig på andra modeller. Men den mest revolutionerande innovationen var Borel’s design av locket som han kallade ”enclosing and supporting case for portable typewriters”. Skrivmaskinen dras på ett finurligt sätt upp ur locket och förvandlar locket till basen för skrivmaskinen. Ni kan se hur det fungerar i videon nedan.
Anpassning och användarvänlighet
En annan viktig aspekt av Rooy Portable var dess anpassningsförmåga. Maskinen kunde enkelt justeras för att möta olika skrivbehov och preferenser, vilket inkluderade justerbar marginal, radavstånd och pappersstyrning. Dessa funktioner, kombinerat med dess hållbarhet och pålitlighet, gjorde Rooy Portable till en intressant konkurrent till Hermes baby.
Nedan kan ni spana in en ganska utförlig video om Rooy Portable.
Rooy Portable skrivmaskin: kulturell och historisk betydelse
I modern tid har Rooy Portable skrivmaskinen blivit ett eftertraktat objekt för samlare och entusiaster. Dess unika design och historiska betydelse gör den till en värdefull del av teknikhistorien. Det fortsatta intresset för Rooy Portable visar på dess varaktiga inverkan och hur den har påverkat vår syn på teknik och arbetsmetoder.
Det ska dock tilläggas att Rooy har några mindre smickrande egenskaper. För det första så har den unika spolar som inte passar på någon annan skrivmaskin så om du funderar på att köpa en Rooy för att använda den, se till så den har sina originalspolar! För det andra så använder den ett färgband som är smalare än standardbanden så det kanske inte är helt lätt att hitta nya färgband.
Några omdömen:
I’m impressed that a typewriter this thin can perform as well as it does. What’s also interesting are the similarities to the Hermes Rocket/Baby, especially the carriage return lever and ribbon covers. I suppose attempting to achieve certain common design goals, such as an ultra-portable, results in similar design solutions.
–Joe Van Cleave
Now, moving to the flattest typewriter ever, Rooy that I personally fully dismantled and put back, in the hope I can type on it. It was surprisingly very disappointing to type on. Key arms are flat, the angle is so hard to get a perfect strike. Very thin platen and the ribbon movement is very problematic.
You can add it to your collection, but it’s one of those machines that I will not accept to put on my workbench.
–Mr & Mrs Vintage Typewriters
Källor:
Willdavis.org
Typewriterdatabase.org
Oztypewriter.blogspot.com – En mycket bra genomgång av historiken kring Rooy.